Hyvää kauden alkua!

Erittäin ärhäkän pakkasen vuoksi jouduimme pitämään muutaman viikon ylimääräistä taukoa joulun päälle, mutta perjantairyhmänkin kausi on viimein korkattu ja toivon mahtavia tuloksia ja innokasta menoa koko valmennusryhmälle kaudelle 2010! Onnistuneita suorituksia valmentajamme Jari Harjun valvovan silmän alla ja tiukkaa asennetta kisoihin!

Koska allekirjoittaneen Viggo kärsii kennelyskän loppuköhistä vedin Mapen sijasta päivän treenit ja aiheena oli tekniikka. Hyvät rataharjoitteet melkoisen vaihtoehtoisilla vienneillä mutta kiitettävän teknisillä haasteilla löytyivät Nuuskun & Rapsun blogista, kiitoksia ratapiirroksesta Heidille siis! Radat ovat Sari Vähäniityn treeneistä ja sisältävät mukavasti tuomareiden enemmän ja enemmän suosimia leijeröintejä sekä ohivientejä. Estehakuisille koirille erittäin hyvää treeniä! Myös toivottuja haastavia keppisyöttöjä ja välistävetoja saatiin harjoiteltua.

1263646304_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

ratapiirros: Heidi Hirvasoja-Korkee

Paikalla oli vain mini- ja maksikoirakoita, joille etenkin jälkimmäinen rata näytti erilaiset puolensa. Makseilla leijeröinnit sujuivat kääntymäsäteen vuoksi laakista aika hienosti, tosin korjauksia näissäkin. Minien liukkaus lukea este olikin sitten toista rataa. Ohivienneissä ja leijeröinneissä teimme hieman enemmän työtä, että nokka saatiin suoraan kohti ohjaajaa. Linjamuutokset ympyröidyillä numeroilla 5-6 auttoivat, eli koira heitettiin hypylle 6 jolloin ohjaaja sai etumatkan ja linjan selkeäksi koiralle. Välistävedot päätyhypyillä 7-8 ja 15-16 vaativat tarkkuutta kovasta vauhdista samoin kuin pituus, joka tuli lämmiteltyä ensimmäisellä radalla (neliöt 1-14), mutta tuli suorittaa ”päin seinää” myös toisella radalla. Pääasiallisesti hyvin, vain pituuden johteet taisivat heilua muutamaan otteeseen.

Alun ympyröidyillä numeroilla 1-7 kokeiltiin monenlaisia vaihtoehtoja. Makseissa mm. 2 jaakotettiin ja 4 leijeröitiin (oli kuvaa lähempänä putkea). Mineissä 2 jälkeen myös valssattiin, myös 1 esteen puolelta. Naliönumeroilla hypyn 3 jälkeen käytettiin ihmisnuolta, mutta ympyröidyillä numeroilla kohta veikin päin putkea. Putkiansana tämä ei toiminut onneksi kellekään, hyvästä ja ajoissa olleesta ohjauksesta johtuen, mutta seuraava hyppysarja tuotti hieman päänvaivaa. Vaihtoehtoisesti kohta 5-6-7 ohjattiin niisto-jaakotus-puolivalssi-putkeen (maksi),  normaalisti pyörittämällä (mini), normaalisti pyörittämällä ja leijeröiden hyppy 5 (maksi, mini), leijeröiden molemmat hypyt 5-6 (maksi) sekä normaalisti  pyörittäen hypylle 5-heitolla hyppy 6- ohiviennillä hyppy 5 (mini,maksi).

Keppisyötöissä päästiin harjoittelemaan kovavauhtista lähes suoraa syöttöä (ympyrät), jossa maltti oli valttia. Toisille koirille himmaaminen oli selvästi jo rutiininomaisempaa. Pääasiallisesti kuitenkin todella hyvin. Ympyröidyillä numeroilla harjoiteltiin myös vaikeaa valssi-takanaleikkaus-yhdistelmää, jonka kaikki voivat ottaa kotiläksyksi. Todella hienoja suorituksia ja harjoituksia kyllä tässäkin haasteessa, etenkin kun päässä oli palkka odottamassa. Kepeille tehtiin samassa kohdassa vaihtoehtoisesti myös puolivalssi-veto, josta suurin osa suoriutui loistavasti ja jo rutiinilla, ohjaajan tuli vain malttaa mielensa ja vetää rauhassa tarpeeksi pitkälle.

Ympyröityjen numeroiden kepeillä tehtiin myös vaihtoehtoisesti kepit toiselta puolelta, jolloin ennakointi muurille lähdettäessä oli käydä monen kohtaloksi. Maltilla ja hyvällä kepityksellä (=käskytyksellä) onnistuttiin paljon paremmin. Rohkeimmat koittivat myös onnistuneesti leijeröidä muurin ohjatessaan kepit toiselta puolelta.

Kaikenkaikkiaan mukava lämmittelyrata ja haastava rata,  jonka osasista on toivottavasti iloa omissakin harjoituksissa. Kotiläksyksi tuli katsella ja analysoida Silas Boogkin (DEU) ohjaustatyyliä videolta. Verkkokalvolle jäi valssien ajoitus ja persjätöt. Kaiken mahdollistaa huikeat liikkeellelähdöt ja nopeus. Tässä näitä:

Hamar 2007

Helsinki 2008

Helsinki 2008

EO 2008

Karsinnat 2008

Karsinnat 2008

Riskinottokyky :)

 

Omia kommentteja siitä kuinka treenit onnistuivat omalta osaltanne voitte kirjoittaa tähän:

Mappe & Nasu:

Hyvät treenit, kiitoksia. Nasu teki ekan pätkän mallikkaaksi nollalla läpi. Siinä oikeastaan kuutos putkeen vienti meni turhan pitkällä linjalla. Turhaa linjasin niin vinoon ja heitin myöhässä putkeen. Lopun lejeröinti ei luonnollisesti tuottanut Nasulle ongelmia. Sen sijaan ihmisnuolta vahvistimme heittämällä lelua pari kertaa, mutta ilmeisesti tämä ohjaus vaatisi vain tuhannesti toistoja enemmän tuottaakseen koiralle oikeasti jarrutuksen, tai sitten palkkaustapa pitää muuttaa, jotta saadaan Nasu oivaltamaan mitä siltä halutaan.Toisella radalla oli kiva kokeilla taas kaikkea. Olen kaiken uuden ja oudon ystävä :) Nasu teki varmaan kaiken mahdollisen lejeröimällä, kun se sille niin hyvin sopii. Putki kolme lejeröimällä, hyppy viidelle lejeröitiin aita väliin, sekä lopussa muuri. Kepeillä vaikea valssi + keppien takana puolenvaihto sujui muutaman hätäisen yrityksen jälkeen oikein ja Nasu kesti hienosti kepeillä vedätyksen ja lejeröinnin. Sen sijaan hyppy 11 takaakierrrossa en koskaan muistanut kääntää hartialinjaani riittävästi ja otin varmaan joka kerta hypyltä kiellon. Joskus joku yksinkertainen juttu vaan ei mee kalloon :)

Tommi & Satiainen:
Tosi mukavat reenit, erityisesti mukava se että pääsi kokeilemaan niin erilaisia tapoja. Ja Satiainehan oli Satiainen... yllättää aina välillä, että osaahan se irrota. Kyllä se siitä vielä sopiva balanssi löytyy :-) No ekalla radalla vähän kyseli joka putkella, eikä irronnut kiinkuin pitäisi,  mutta sitten layeröinnissä irtosikin jo putken kaukasempaan päähän, en olisi ihan heti uskonut. Mutta layeröinnit noin muuten tuntuu sopivan, jos vaan ohjaaja on kartalla. Vielä kun oma jalka paranisi kunnolla, että uskaltaisi juostakin kunnolla. Huomasinpa senkin, että Satiainen kyllä kestää pujotella kunhan alkuun pääsen vaikka layeröinkin jossakin muualla... mutta se jyrkkä takaaleikkaus kepppien alussa jäi kokeilematta, kun tiedän että se ei oikeen onnistu, pitää kokeillla joskus missä kulkee raja (takaaleikkaus loivasti ei haittaa mitään mutta niin jyrkkä että ohjaaja joutuu jopa väistämään ekaa keppiä on liikaa). Kotiläksystä sanoisin, että onhan tuo Silaksen ohjaus hienoa katsella, mutta pakko todetä tässä iässä, että jätän moiset suoritukset nuoremmille... kaveri kun juoksee sitä vauhtia, että on suorillakin koiran edellä, ei vaan pysty...

Maiju & Elli:

Anu & Tuittu: Tuittu oli pitkän treenitauon jälkeen harvinaisen liukkaalla tuulella ja yllätti ohjaajan pariinkin otteeseen tekemällä poikkeuksellisen itsenäisiä valintoja ;) Neliöradalla vitoselta meno kutosputken oikeaan päähän onnistui vasta, kun vaihdettiin veto "Silaismaiseen" persjättöön vitoshypyn jälkeen. Putki oli radalla ehkä vähän eri asennossa kuin kuvassa, vasen pää enemmän tyrkyllä. Ympyräradalla vastaavaa tuskaa tuotti veto kutoshypyltä seiskaputkeen, se onnistui ilman ylimääräisen hypyn suoritusta, kun ohjaaja otti tarpeeksi etumatkaa. Muuten Tuittu oli varsin mainio ja ratojen muissa kuvioissa pysyttiin pääpiirteissään samalla kartalla :) Asennekin oli molemmilla kohdillaan ja kivaa oli! (Lisää Tuitun blogista.)

Päivi ja Nelli: Mukavat treenit oli. Ekalla radalla (neliönumerot) pieniä ongelmia tuotti välistäveto 7-8 hypyillä ja pujottelu, jossa Nelli jätti kesken, kun aloin ennakoimaan käännöstä renkaalle. Pienellä hinkkauksella ongelmista selvittiin. Tosi hyvin sain sen tulemaan 5-hypyltä 6-putkeen ohi ensimmäisen putkensuun.
Toisella radalla (ympyränumerot) ei meinattu päästä alkua pidemmälle. 2-esteenä ollut muuri tuotti suurta päänvaivaa, sillä sen jälkeen piti kääntyä tiukasti putkeen ja Nellillä on vaikeuksia olla koskematta muurin palikoihin tiukoissa paikoissa. Palikat siis kolisi ja jopa tipahtelikin. Tätä kohtaa ei saatu millään hinkkaamalla kuntoon, joten se jäi kotiläksyksi ja jatkettiin rataa siitä eteenpäni. Ensimmäisellä yrityksellä en saanut Nelliä vedettyä 6-hypyn jälkeen 7-putkeen, vaan se hyppäsi 5-hypyn. Tämä saatiin onnistumaan tosi hienosti, kun vain lähdin tarpeeksi nopeasti liikkeelle ja otin kunnon etumatkan heitettyä koiran 6-hypylle. Tämän radan välistävedot meni kerralla nappiin. Lopussa menin kepit itse vasenta puolta ja ennakoin liikaa muurille kääntymistä ja Nelli jätti viimeisen välin menemättä. Uusintayrityksellä tämäkin onnistui ja lopuksi uskaltauduin vielä kokeilemaan keppejä toiselta puolelta ja otin etäisyyttä muurin toiselle puolelle asti. Hienosti ja ennakkoluuloista huolimatta Nelli kepitti loppuun asti!

- Saara