Rata 1:

Rata 2:

Rata 3:

 

Paikalla olivat Maiju ja Elli, Anu P ja Minttu, Soile ja Tinka sekä tuomarina toimi Pekka. Aiheena oli siis ratatreenit. Radat on suunniteltu Sami Topran JAUn kisoissa olleiden ratojen pohjalta.

Radalla olevia putkia ei suoriteta numero järjestyksessä, vaan esim. Radalla 1: putki oli esteenä nro 5, 7, 14 ja 16. Ohjaaja sai vapaasti valita minne putkeen ohjaa koiran, samaa putkea sai käyttää vaikka 4 kertaa, putken suoritus suunnalla ei ollut väliä, joten ohjaaja sai vapaasti valita miten/mitkä putket käytää omalla radalla. Putki piti vain suorittaa esteenä nro 5, 7,14 sekä 16. Ainoa sääntö oli että jos koira saa kiellon joltain putkeen meno kerroista, niin silloin koira tuli ohjata kyseiseen putkeen uudelleen mistä kielto oli tuomittu. Jokainen treeneissä tehty rata tehtiin periaatteella. 

Ratojen ideana oli siis, että ohjaaja suunnittelee koiralle/omalle ohjaukselleen parhaiten sopivimman radan. Teimme radat vielä kisanomaisesti, joten rataan tutustumiseen oli aikaa n. 7min per rata. Eli siinä ajassa piti suunnitella mitä putkia käyttää ja miten ohjaa radan. Putki hässäkkä aiheutti mukavia "OHO" tilanteita... kun koira ei mennytkään sinne putkeen minne oli suunnitellut ohjaavansa koiran. Normaali kisatilanteissa tämä olisi aiheuttanut HYL -tuloksen, mutta nyt ohjaajan pitikin jatkaan normaalisti eteenpäin. Normaalisti eteenpäin jatkaminen tuottikin kaikille hieman vaikeuksia... :-) Eli kentän reunalle näki kun ohjaajat jäivät ihmettelemään että "nyt meni koira väärään putkeen", joka aiheutti sen että seuraava ohjaus oli myöhässä tai unohtui kokonaan...

Harjoituksena tämä on siitä hyvä, että tulisi osata/pystyä paikkaamaan yllättäviä tilanteita jotka tulee vastaan kisaradalla. Vaikka kesken radan ajatus herpaantuisi muualle tai tapahtuisi jotain sellaista jota ei ole suunnitellut (esim, tuuli kaataa esteitä, ohjaaja kaatuu, jonkun muun koira karkaa radalle, jne..), niin pystyisi siitä huolimatta taistelemaan radan loppuun asti.

-Pekka