Tässä perjantaina treenaaville ratasuunnitelma valmiiksi pureskeltavaksi! (Huomioikaa, että mittasuhteet ja estekulmat saattavat vähän muuttua rataa rakentaessa...)

1268830539_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tarkoituksena on tutustua rataan huolella jo etukäteen ja miettiä erilaisia ohjausvaihtoehtoja. Huolellisen rataantutustumisen jälkeen treeneissä on ensin mahdollisuus kokeilla 2-3 (ajankäytöstä riippuen) enintään viiden esteen pätkää ja valita sen perusteella itselle sopivimmat ohjausvaihtoehdot. Tavoitteena on, että huolellisen valmistautumisen jälkeen koko rata tehdään vain kerran ja mahdollisimman hyvin - virheittä ja lujaa :)

Treenien jälkeen:

Treeneissä olivat (suoritusjärjestyksessä) Mappe ja Nasu, Tommi ja Satiainen, Päivi ja Nelli, Saara ja Viggo sekä Tero ja Lumo.

Suunnitelmaa sotki se, että kouluttaja oli typeryyksissään kuvitellut meillä olevan taas koko kentän käytössä, mutta toinen kenttä olikin varattu yhdeksään asti. Rakensimme ensin omalle puolellemme radan yläosan, niin että hypyt 1 ja 16, keinu sekä puomin alastulo (joka oli kyllä paikallaan, mutta päättyi aitaan...) jäivät puuttumaan. Tällä melkein koko radan kattavalla osiolla jokainen sai treenata haluamaansa / haluamiaan muutaman esteen pätkiä. Aikaa kullakin oli käytettävissä viisi minuuttia.

Suosituimpia treenipätkiä taisivat olla esteet 6-10 ja 11-15, mutta jokaista kohtaa ehti joku kokeilla. Useimmat keskittyivät lähinnä yhteen tai kahteen pätkään. Kepeille menot olivat aika hyvin hallussa kaikilla. Ongelmia aiheutti lähinnä liika varmistelu ja kääntäminen hyppyä 19 varoen. Ohjaus kohti oikeaa keppiväliä, niin hyvin meni! Myös kepeille meno sai alkunsa jo kahden hypyn takaa ja linjaan vaikutti, kumpaa kautta hypyn 8 kierrättää. Sisäkautta kierrätykset toimivat kaikilla hienosti ja tiukoilla kurveilla ja osoittautuivat tässä tapauksessa paremmiksi.

Pussilta kepeille menoa kokeiltiin parilla eri tavalla ja suorituksia kellotettiin. Vaihtoehtoina oli kierrättää hyppy 13 oikean tai vasemman kautta. Oikean kautta matka oli niin paljon pidempi, että jos jyrkemmän sisäkautta kierrätyksen sai onnistumaan, ulkoreitti oli sujuvuudesta huolimatta hitaampi. Ohjaus hypyllä 13 vaikutti myös puomille menoon, sillä kierrätyssuunnasta riippui koiran lähestymiskulma hypylle 14. Jos kierrätti hypyn 13 sisäkautta, koira oli paremmalla linjalla hypyllä 14 kohti puomia. Kaikki päätyivät kierrättämään hypyn 14 puomin puolelta valssilla. Ainakin Tommi kokeili myös hypyn kierrättämistä pidempää reittiä. Koira sai silloin paremman linjan ja vauhdin puomille, mutta matka oli taas sen verran pidempi, ettei aikaa silti säästynyt.

Moni halusi treenata myös alun aalle menoa. Peloista huolimatta vain Lumo sujahti ensimmäisellä yrityksellä putkeen. Muuten koirat olivat hienosti kuulolla ja parin yrityksen jälkeen ohjaajatkin uskalsivat ohjata aalle hyvällä draivilla turhaan hidastelematta. Osa luotti suoraviivaiseen ohjaukseen, osa käänsi koiraa ennen aalle lähetystä vähän puolivalssilla / vastaisella kädellä. Silläkin sai vauhdin pysymään hyvänä, kun ohjaaja muisti samalla liikkua reippaasti.

Kun toinen kenttä vapautui, laajensimme rataa ja pidimme toisen samanlaisen treenikierroksen. Osittain samojen pätkien lisäksi treenattiin ahkerasti alkua (joka ykköshypyn myötä hieman hankaloitui) ja esteitä 15/16 - 21/22. 20-21 -väliin ehdittiin paremmin kuin oli oletettu ja harjoituksen myötä moni päätyi tekemään sinne sujuvan persjätön tai valssin. Myös leikkausta esteellä 21 käytettiin. Loppusuoralla useimmat saivat putkelta niin hyvän etumatkan, että viimeiselle hypylle ehti tökätä vasemmalta puolelta.

Toisen harjoituskierroksen jälkeen tehtiin rata kokonaisena. Tavoitteena oli pystyä ehjään, huolelliseen, hyvin valmisteltuun suoritukseen. Yllättäen ohjaajista huomasi kuitenkin sen, että kun pätkiä oli treenattu useaan kertaan, ohjaamisen eteen ei tehtykään radalla enää tarpeeksi töitä ja useimmat sortuivat huolimattomuusvirheisiin. Oletettiin vähän liikaa. Toki muutaman esteen kuvion tekeminen vaatii koko radan osana enemmän ja keskittymistä on vaikea saada pysymään niin hyvänä koko ajan. Vaikka hienoja pätkiä ja suorituksia nähtiinkin, viimeisen radan tsempissä jäi vähän parantamisen varaa. Sen kun vielä saisi jostain kaivettua :) Pisteet menivät Tommille, joka teki Satiaisen kanssa ainoan nollan varsin sujuvalla suorituksella. Myös Tero ja Lumo suoriutuivat lähes puhtaasti, vain pieni erimielisyys puomin alastulokontaktilla katkaisi menon.

Mutta hienoja olitte kaikki! :)

-Anu R.

Kommentit:

Mappe ja Nasu:

Tommi ja Satiainen:

Päivi ja Nelli:
Kiva ja sopivan haastava rata oli. Alun treenausvaiheessa ehdittiin Nellin kanssa treenailla koko rata pätkissä läpi, eikä suurempia ongelmia ollut. Koko rataa ei saatu nollalla läpi, sillä hyvin onnistuneista treenipätkistä johtuen ohjaaja kuvitteli Nellin menevän itsestään ja unohti ohjata 9-hypyn jälkeen kunnolla kepeille ja Nelli lähti 19-hypylle. Lopussa tuli vielä pientä keinuongelmaa, mutta muuten ihan kivasti meni. 20 ja 21 -hyppyjen väliin ehdin tekemään persjätön, joka toimi siinä kohtaa hyvin, kunhan vaan olin tarpeeksi ajoissa enkä jäänyt Nellin tielle. A:lle Nelli meni tosi hienosti pelkästään heittämällä, ei tarvinnut varmistella yhtään.

Saara ja Viggo:
Oli todella kiva rata kyseessä, vaativiakin kohtia esim. 1-5, 6-10, mutta täysin mentävä. Huolellisuus oli poikaa ja sen puuttuessa tulos viimeisellä kerralla oli heikko :( Treenit oli suunniteltu oivallisesti niin, että mahdollisuudet komeaan nollaan todellakin oli olemassa, mutta pää ei pysynyt kasassa. Paineensietokyky on jännä juttu. Joskus sitä on yllättävässä tilanteessa, muttei ennalta sovitussa... Nyt oli siis liian hyvät mahkut tehdä nolla.

Koko rataa tehdessä tunaroin jo alun kun yritin imitoida Tommin alkukoukkausta. Meille sopi paremmin omalla tyylillä suorempaan jätettynä. Aalle osuttiin joka kerta. Mahtavaa! Kisoissa ottaisin turvana puolivalssin jota nyt ei ensimmäisen kerran jälkeen enää juuri tarvittu. Pussilta kepeille kössimme urakalla sillä lähdin olettamaan koiran reagoitua ohjaukseen pikkupätkillä niin hyvin. Tuloksena oletin ja jätin koiran yksin, jätin estekäskyä pois ja ssssihisin liikaa käännökset silmissä kiiluen = kielto hypyltä 8... Kepit jännitti, sillä ohjailin väärään rakoon liian monesti harkkapätkilllä. Koira hyppäsi harkkapätkillä hyppyä 19 joten kroppa rupesi kääntymään kroonisesti liikaa kakkosväliin. Sama moka radalla. Luottoa ei ollut viedä suoraan ja rohkeuskin edetä kepeille petti tohinoiden jälkeen.

Jatko putkelle 23 meni kivasti. Liikkuminen oisi voinut olla sirpsakampaa esteet 11-15, mutta aika hyvät tiet. Puomilta seuraavalle putkelle päästiin tosi hienosti ja jaakotus toimi, kuin myös persjättö hypyn 14 jälkeen. Taitava lukija tuo Viggo. Putkeen 23 husin joten jäi käteen kiinni. Omaa ahneutta, mutta ainakin liikkeellelähdöt oli tänään kunnossa! loppusuora jepjep, kunhan edelle ennätti ja kroppaa käytti. Oreniuksella epäsuoria treenattiinkin kunnolla. Lopputulema: Rauhoita ja tsemppaa itsesi kuin kisaan. Mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Tero ja Lumo: