Keskiviikkolaisten vuosi 2011 aloitettiin tekniikkatreeneillä, joissa aiheena kontaktit. Treenaamassa olivat Pekka ja Spot, Laura ja Isla, Miia ja Wäinö, Tommi ja Satiainen sekä Tiina ja Jolle. Anu tuli vetämään aikaisemmin lupaamansa treenit kesken Nipsun mammaloman.

Kontakteja tehtiin kuudessa eri harjoituksessa, joissa simuloitiin erilaisia kontaktien suorittamisessa eteentulevia tilanteita. Tilanteet olivat toki liioiteltuja normaaliin kisatilanteeseen verrattuna, mutta treeneissä riman pitääkin olla korkeammalla. Koko treenin ajatuksena oli testata, missä kontaktien osa-alueissa koirilla oli mahdollisia puutteita ja mihin niiden treenaamisessa kannattaisi keskittyä. Treeneissä keskityttiin alastulokontakteihin ja lähtökohtana oli 2on 2off -pysäytykset, jotka lähes kaikilla osallistujilla on käytössä. Ainoastaan Satiaisella on juoksukontakti a-esteellä, mitä koutsi ei ollut huolimattomuuttaan tajunnut ottaa huomioon, mutta Satiksenkin kanssa saatiin aalla sovellettua ihan hyvää treeniä.

Ensimmäisessä harjoituksessa lähinnä lämmiteltiin. Ideana oli vain juoksuttaa koiraa putkelta puomille, vapauttaa kontaktilta putkeen ja jatkaa taas uudelle kierrokselle. Samalla saattoi kokeilla vedättämistä, taakse jättäytymistä ja sivusuunnassa etäisyyden ottamista.

Tässäkin huomattiin koirilla jo tiettyjä ongelmia. Spot hakeutui kontaktille nopeasti ja varmasti Pekan sijainnista huolimatta, mutta harjoitus kuumensi sitä sen verran, että se alkoi lipsua kontaktilla pysymisestä. Samankaltaisia ongelmia oli Satiaisellakin. Tämmöisellä treenillä onkin hyvä treenata kontaktien varmuutta korkeammassa vireessä, jossa koira kuitenkin yleensä kisatilanteessakin on. Spottia lukuunottamatta muille koirille oli enemmän tai vähemmän vaikeaa edetä kontaktille ohjaajan jäädessä taakse. Tätä treenattiinkin seuraavassa harjoituksessa.

Tässä ohjaajan piti jäädä puomin toiseen päähän ja lähettää koira suorittamaan este liikkumatta itse. Spot esitti tässä malliksi esimerkillisen suorituksen, johon muut eivät vielä kyenneet. Wäinöllä saatiin hyviä suorituksia etupalkalla, jota häivytettiin onnistuneesti myös suoraksi käännetyn putken taakse. Muut tarvitsivat tukea ohjaajan liikkumisesta, jota yritettiin vähitellen vähentää. Islan harjoitusta hankaloitti huojuva puomi, jota se varoi, eikä siksi pystynyt kunnolla tekemään.

Kolmannessa harjoituksessa treenattiin ohjaajan irtautumista sivusuunnassa. Koira lähetettiin aalle, ohjaaja leijeröi hypyn ja vastaanotti koiran kontaktilta hypyn taakse pakkovalssilla.

Tässä kaikki koirat hakeutuivat hyvin kontaktille, mutta suurin osa kääntyi turhan voimakkaasti ohjaajaa kohti, jolloin takatassutkin saattoivat valahtaa maahan. Ohjaajan kyttääminen saattoi myös hidastaa kontaktin suoritusta. Tässä koiran ajatusta eteenpäin kontaktille mennessä vahvistettiin palkkauksella eteen, vaikka ohjaaja olikin sivussa. Satiaisen juoksukontakteja treenattiin längillä ja ilman länkiä, ja saatiin Satis tekemään tällä satunnaisuudella hyviä kontakteja myös ilman länkiä, vaikka se on yleensä vaikeaa Tommin ottaessa sivuetäisyyttä.

Kun oltiin treenattu koiran hakeutumista kontaktille, treenattiin siellä pysymistä vapautuskäskyyn asti.

Pääasiassa treenattiin ohjaajan juoksemista kontaktin ohi, vapautusta vaihtelevilla nopeuksilla, hetsausta lelulla ja koiran kuumentamista toistoilla. Koutsi myös heitteli koiran nenän edestä palloa, joka saattoi yllättää ohjaajankin. Useimmat koirat skarppasivat ja paransivat toistojen myötä. Spottia ei lopulta saatu tekemään virhettä vaikka jo melkein tosissan yritettiinkin. Tiinan ja Jollen kohdalla koulutettiin lähinnä ohjaajaa ;) Jolle osaa kyllä suorittaa ja pysyä kontakteilla, kun ohjaaja vain malttaa sen vaatia. Nyt Jolle oli jo oppinut, että vapautus tulee aina hyvin nopeasti ja yhdistettynä ohjaajan liikkeeseen. Jo muutamalla toistolla saatiin sekin kuitenkin kuuntelemaan vapautuskäskyä. Tiinalle tuli kotiläksyksi varioida kontaktilta vapauttamisen tapoja.

Seuraava harjoitus tehtiin keinulla ja kokeiltiin miten ahtaus ja ohjaajan oleminen lähellä vaikuttaa kontaktin suorittamiseen. Ohjaaja juoksi koiran edelle keinun päähän, valssasi ja käänsi koiran keinulta kepeille. Sama tehtiin molempiin suuntiin.

Tämä kierros käytiin ajan jo ollessa vähissä nopeasti. Kenelläkään ei tosin ollut merkittäviä ongelmia. Moni koira hidasteli keinulla jonkin verran, mutta arvoitukseksi jäi, johtuiko se ohjaajan aiheuttamasta paineesta vai huonosta keinusta.

Viimeinen harjoitus oli kisa, joka tehtiin kuvasta poiketen a-esteellä. Satiainen joutui siten valitettavasti osallistumaan juoksukontaktillaan kisan ulkopuolisena. Ohjaajan piti lähettää koira ensimmäisen hypyn takaa aalle. Ohjaaja sai ylittää lähtöhyppylinjan vasta, kun koira oli alastulokontaktilla. Ja kun ohjaaja oli ylittänyt maalihypyn linjan, koiran sai vapauttaa kontaktilta. Aika otettiin siitä, kun koira hyppäsi lähtöhypyn siihen, kun se saapui maaliin. Koiralle sai halutessaan viedä palkan maalihypyn taakse.

Vain Spot ja Wäinö selvisivät kisasta hyväksytyllä suorituksella. Näistä Spot oli nopeampi reilun kuuden sekunnin suorituksella, joten suklaapatukka päätyi Pekalle. Satiainenkin selviytyi haasteesta etupalkan avulla, mutta Islalta ja Jollelta ei onnistunut kontaktille irtoaminen ohjaajan jäädessä kauas taakse. Harjoitukset siis jatkuvat!

- Anu (joka ei vaan osaa tiivistää...)